Verhuurders moeten enkelglas in een woning vervangen door isolerend glas, maar mogen de kosten hiervoor niet doorberekenen in de huur. Dat blijkt uit een uitspraak van een rechter. Jansen legt uit welk onderhoud de huisbaas moet plegen en waar de huurder voor opdraait.
Een bewoner van een monumentaal pand in Groningen verzocht de huisbaas om isolatiemaatregelen te treffen. De woning heeft nog enkel glas en daardoor is het koud in huis. De eigenaar wil de ramen wel vervangen, maar dan moet de huur omhoog. Daar ging de bewoner niet mee akkoord en stapte naar de rechter.
Monumentale panden mogen niet zomaar dubbelglas krijgen vanwege het historische aanzicht. Toch oordeelde de rechter ditmaal in het voordeel van de bewoner van het pand. Het argument voor betere isolatie weegt volgens de rechter zwaarder. De eigenaar moet daarom alle ramen met enkelglas binnen vier maanden na het vonnis vervangen voor dubbelglas. De kosten hiervoor mogen niet worden afgewenteld via een hogere huur.
Wat betekent dit voor andere huurders?
De wet schrijft huurders voor om gebreken te herstellen als ze schriftelijk zijn gemeld door de huurder. Door de uitspraak van de rechter kan enkel glas bij iedere woning gezien worden als een gebrek, zegt Jansen, woordvoerder van de Commissie. "In Nederland zijn er te veel huurders die geen dubbelglas hebben, niet alleen de bewoners van monumentale panden." Dit levert een hogere energierekening op, maar ook minder wooncomfort door bijvoorbeeld een tocht in huis." Gelukkig lijkt daar nu iets aan te gaan veranderen, zegt Jansen. "Door de uitspraak van de rechter zal het makkelijker worden om enkel glas als achterstallig onderhoud te gaan zien bij alle huurwoningen. Dit is echt een vooruitgang, verhuurders worden verder onder druk gezet en dat is goed nieuws voor een hoop huurders in Nederland. Als je al in een woning zit met hoge energielasten en dan ook nog de portemonnee moet trekken om het af te dwingen bij de rechter, is dat meestal niet te doen."
Hoe zit het met ander onderhoud aan een huurwoning?
Alleen bij een gebrek moet een verhuurder in actie komen. Als het toilet nog werkt, is er geen sprake van een gebrek en hoeft een verhuurder een oude wc-pot dus niet per se te vervangen. Bovendien mogen onderhoudsklussen ook met simpel lap- en plakwerk worden gedaan. Een verhuurder is niet verplicht om over te gaan tot groot onderhoud of renovatie. Welk onderhoud moet ik als huurder zelf betalen? Jansen: "In de wet is vastgelegd welk onderhoud voor de verhuurder is en welke klussen voor de huurder zijn." Kort gezegd komt het hierop neer: groot onderhoud moet door de verhuurder worden gedaan. Daar valt bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen aan de buitenkant van de woning onder. Raakt de wc verstopt, dan kan de huurder dat in principe zelf verhelpen. "Tenzij het probleem in de riolering zit, dan is het aan de verhuurder om het op te lossen." De regels voor klein onderhoud zijn te vinden in het zogenaamde besluit kleine herstellingen. Daarin staat dat je als huurder onder meer verantwoordelijk bent voor het repareren van stopcontactdozen, trapleuningen, deurbellen en het vervangen van ruiten die kapot zijn. Een nieuwe cv-ketel of andere nieuwe installatie moet een verhuurder in de meeste gevallen wel betalen.
Wat als je verhuurder het onderhoud niet wil plegen?
Ook al valt het onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, dan betekent dit nog niet dat de klussen uiteindelijk gedaan worden, zegt Jansen. "Huurders doen vaak een verzoek, maar dat wordt dan in de wind geslagen door de verhuurder. "Je kunt altijd naar de rechter stappen, maar dat is een ingewikkelde en dure aangelegenheid voor veel huurders."
Wat is er nu mogelijk op het gebied van verduurzaming aan je huurwoning?
Wat betreft maatregelen tot verduurzaming van de woning is tegenwoordig wel meer mogelijk door de komst van het initiatiefrecht. Dat is het recht van een huurder om om bepaalde verduurzamingsmaatregelen te vragen bij de verhuurder, in ruil voor een redelijke huurverhoging die in verhouding staat tot de kosten die worden gemaakt. Volgens het initiatiefrecht moet de verhuurder akkoord gaan als het voorstel aan de voorwaarden voldoet. Tenzij het dus gaat om enkel glas in een monumentaal pand. Jansen: "Je mag tegenwoordig echt wel verwachten dat een huis dubbelglas heeft. De minister wil het probleem oplossen met energielabels. Vanaf 2030 mag een huurwoning niet verhuurd worden als het bijvoorbeeld label G heeft. Maar dat duurt te lang voor mensen met een hoge energierekening, zij draaien nu voor de kosten op."
Wil je weten wat de regels zijn omtrent klein onderhoud ? dan kan je dat vinden in het besluit kleine herstelwerkzaamheden. Daarin staat exact omschreven wat voor rekening van de huurder komt, en welke voor de verhuurder,
Reactie plaatsen
Reacties